Yangın Alarm ve İhbar Çözümlerimiz

Yangın alarm ve ihbar sistemleri, olası bir yangın durumunun henüz başlangıcı sırasında algılanıp çeşitli uyarıcılar ile insanları bu durumdan haberdar etmeye yarayan sistemlerin genel adıdır. Bir yapı içerisinde kullanılması gereken tüm zayıf akım sistemlerinin belki de en önemlisi yangın alarm ve ihbar sistemleridir.

Yangın alarm sistemleri temel olarak şu bileşenlerden oluşur;

  • Ortamdaki yangın durumunu henüz başlangıç aşamasında iken algılayabilecek dedektörler (optik duman dedektörü, ısı dedektörü, kombine dedektör, gaz dedektörü, ışın tipi dedektör vb.)
  • Yangın durumunun gözle görülmesi durumunda insanların el ile ihbar sistemini aktif etmesine imkân veren yangın butonları
  • Alarm durumunda sesli ve görsel bir şekilde insanların uyarılmasını sağlayan siren ve flaşörler
  • Yangın durumunda farklı bir sistem ile etkileşime geçmek ve bu sistemleri çalıştırmak ya da durdurmak için kullanılan I/O (giriş / çıkış) modülleri
  • Tüm bu sistemi kontrol eden ve yöneten kontrol panelleri.

Yangın Alarm sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalışması ve görevini yerine getirmesi direkt olarak insan hayatına etki ettiğinden, belirli standartlarda üretilmesi gerekmektedir. Bir yangın alarm sisteminin gerekli standartlarda üretildiği, sahip olduğu sertifikalardan anlaşılabilmektedir. Bu sertifikalar bağımsız kuruluşlar ve akredite laboratuvarları tarafından test edilerek verilmektedir. Ülkemiz, Avrupa Birliği tarafından belirlenmiş olan Yangın algılama ve ihbar sistemleri için hazırlanmış EN54 başlığı altındaki kalite standartlarına tabidir.

Yangın algılama sistemleri, çalışma şekli ve fonksiyonelliği açısından iki farklı türde üretilmektedir. Bunlardan bir tanesi Adresli diğeri de Konvansiyonel tipte yangın alarm sistemleridir.

Adresli yangın alarm sistemleri; özellikle orta ve büyük tipte işletme veya yapılar için, yangının nereden geldiğini noktasal bazda belirleyebilmek için kullanılır. Bu tip büyük boyutlardaki yapılarda, yangının hangi dedektör veya detektörlerden geldiğini hızlı bir şekilde belirlemek ve buna uygun aksiyon almak hayati önem taşır. Adresli yangın alarm sistemlerinin en temel özelliği; sistemde kullanılan tüm bileşenlerin her birinin özel bir adrese sahip olması ve ana kontrol paneli ile devamlı haberleşiyor olmasıdır. Bu sayede sistemde tüm dedektörlerin anlık durumu ile ilgili bilgi alınabilir. Fonksiyonellik açısından da adresli yangın alarm sistemleri, konvansiyonel ürünlere göre çok daha esnektir ve farklı senaryolar ile sistem tasarlamaya imkân verir.

Konvansiyonel yangın alarm sistemleri; adresli sistemler kadar esnek bir projelendirme imkanına sahip olmasalar da hem uygun maliyetleri hem de kolay kurulum ve kullanımları sayesinde özellikle daha ufak yapılarda tercih edilmektedir. Sistem dedektör bazında değil bölge (zone) bazında uyarı verir.

Teknim Yangın Alarm Sistemleri

Teknim, yaklaşık 15 yıldan bu yana Elektronik Güvenlik ve Yangın Algılama sistemleri tasarlamakta ve tasarladığı bu ürünleri Türkiye’de üretmektedir. Bu alanda Türkiye’nin öncü kuruluşlarından birisidir. Tasarladığı ve ürettiği ürünlerde tamamen kendi özgün haberleşme protokollerini ve dizaynlarını kullanan Teknim, Sanayi Bakanlığı tarafından 2017 yılında AR-GE merkezi olarak tescil edilmiş ve buna paralel olarak AR-GE çalışmalarındaki etkinliği daha da artmıştır. Teknim’ in tasarlayıp ürettiği tüm ürünler, uluslararası kalite standartları ile teknik özelliklere uygun olarak tasarlanıp üretilmekte ve bu durumu tescil etmek üzere Avrupa’daki akredite laboratuvar ve test kuruluşlarından belge almaktadır. Teknim, ürünlerden beklenen yüksek kalite ve teknik özellikleri gerçekleştirmek için kendi bünyesinde oluşturduğu EMC laboratuvarı ve diğer test aletleri ile her bir ürünü tasarım ve üretim aşamasında yüzlerce testten geçirerek üretmektedir.

Teknim adresli yangın alarm sistemleri1 Loop2 Loop ve 4 Loop olarak üretilmektedir. Her bir Teknim paneli, Teknim mühendisleri tarafından özgün olarak geliştirilen FLASHLINK çevrim (Loop) haberleşme protokolü ile panel ve uç birimleri arasında uzun mesafelerde sorunsuz haberleşebilir. Yine özgün olarak geliştirilen TdNET protokolü ve TFC-1208 network modülü ile 16 panele kadar diğer Teknim adresli yangın alarm panelleri ile network edilebilme imkânı sağlar. Bu sayede gerektiğinde sistem 16 panel ve 8.000 üzerinde uç biriminden oluşan tek bir panel gibi çalışabilir. Teknim Adresli Yangın Panelleri her biri ayrı ayrı programlanabilir 72 bölgeye sahiptir. 100 adet farklı senaryo yazılabilmekle ve giriş çıkış modülleri aracılığı ile diğer sistemlerle tam entegrasyon halinde çalışabilmektedir. 12.000 olay kaydı hafızası ile uzun sürelerde olayları hafızasında tutabilmektedir. Türkçe ve İngilizce dil desteği ile yurtiçi ve yurt dışında kolay kullanım sağlar.

Sistemin kurulumunda tüm konfigürasyon ve sistem dizaynı panel üzerinden yapılabildiği gibi, panel ile birlikte verilen Teknim TFY-1000 yapılandırma yazılımı aracılığı ile herhangi bir bilgisayar üzerinden de kolayca yapılabilir. Ayrıca panelin standart yapısında yer alan TCP/IP Ethernet bağlantısı kullanılarak, Teknim TFY-2000 İzleme Yazılımı ile sistemin gözlemlenmesi internet üzerinden de kolaylıkla yapılabilir.

TEKNİM konvansiyonel yangın alarm sistemleri; küçük ve orta boy işletmeler için yine tamamen özgün olarak tasarlanıp üretilir ve bu alanda en çok tercih edilen ürünlerdendir. 4 ve 8 bölgeli (zone) konvansiyonel yangın alarm paneli, optik, ısı, duman dedektörleri, GSM /GPRS modülü, paralel ihbar lambası, yangın alarm butonları, yangın sirenleri ve harici güç kaynakları gibi yangın alarm ürünleri Teknim Konvansiyonel Yangın Alarm sistemleri ürün portföyü içindedir.

Teknim TFD serisi dedektörler, Teknim mühendisleri tarafından geliştirilen ve uzun süreli akışkanlar mekaniği ve optik kırılım testleri sonucu mükemmel hale getirilen özgün duman odası kullanılmaktadır. Oluşabilecek hatalı alarmları en aza indirmek ve kirlilik uyarıları için geliştirilmiş bir dizi algoritmaya sahiptir. Kontrol paneli üzerinden yapılandırma seçenekleri ile esnek bir çalışma imkânı sunmaktadır. Hassasiyet seviyeleri ayarlanabilmektedir. Aşırı tozlu ortamlarda oluşabilecek kirlilik durumlarında duman odası kolaylıkla çıkarılıp temizlenebilir.