Sunucu ve Sanallaştırma Hizmetlerimiz
Sunucu sanallaştırma hizmetleri, birden fazla fiziksel sunucuyu sanallaştırarak daha az fiziksel sunucu üzerinden çalışmasını sağlayan sanallaştırmadır. Kaynak veya hizmet talebini, gerçek hizmetin altında yatan fiziksel sunucudan ayırır. Hesaplama terminolojisinde, temel olarak, son kullanıcının erişilebilen bilgisayar kaynaklarından maksimum düzeyde yararlanmasına izin veren bir çerçeve veya mimaridir. İşletim sistemlerinin her birinin “Sanal Makine” adı verilen bağımsız bir makine olarak çalıştığı tek bir Bilgisayarda birden fazla İşletim sistemi ve Uygulama örneğinin çalıştırılmasına izin verir.
Çalışma Şekli :
- Sanal Makine Monitörü-VMM, yazılım katmanı ana işletim sistemine veya doğrudan sistem donanımına yüklenir. VMM’nin yüklenme şekli, Sunucunun bağlı olduğu Sanallaştırma Mimarisini belirler. Yeniden başlatmadan veya donanım bölümlendirmeden Sanal Makineler arasında geçiş yapılmasını sağlar.
- Barındırılan Mimari : İlk olarak sisteme bir temel işletim sistemi yüklenir ve bu işletim sistemi üzerine, kullanıcıların konuk işletim sistemini çalıştırmalarına izin vermek için VMM yazılım katmanı yüklenir.
G / Ç aygıtlarıyla iletişim büyük ölçüde, yalnızca birkaç G / Ç aygıtı için konuk işletim sistemine sınırlı erişimi olan ana bilgisayar işletim sistemi tarafından denetlenir. - Çıplak Metal Mimari : VMM yazılım katmanı doğrudan sistem donanımına kurulur, böylece G / Ç aygıtları ve VMM arasında doğrudan erişim sağlanır. Bu, gerçek zamanlı işletim sistemi desteğiyle G / Ç performansını artırır
Sanallaştırma Türleri
Ağ Sanallaştırma:
- Mantıksal bir bölümleme yoluyla tek bir fiziksel ağın bir bölümünün kullanılmasını ifade eder. Mantıksal hizmetler olarak dağıtılırlar. Donanım ve yazılım ağı kaynaklarını ve işlevselliğini tek bir sanal ağda saklar. Her segment diğerinden bağımsızdır ve gerçek zamanlı olarak ağların ölçeklendirilmesi için atanabilir bölümler eklenerek iş ihtiyaçları elde edilebilir.
Masaüstü Sanallaştırma :
- VDI, VMWare tarafından popüler hale getirilen Sanal Masaüstü Altyapısı anlamına gelir. VM tüm işletim sistemlerine, uygulamalara sahiptir, Yazılımlar tek bir yerde veya barındırılan bir ortamda kurulur ve yönetilir ve daha sonra bu sisteme erişim son kullanıcıya uzaktan verilir. Böylece son kullanıcı, gerekli tüm uygulamaları kendi yerel bilgisayarına kurmaya gerek kalmadan uzaktan kullanır. Bir kuruluşta kullanıcı sayısı arttıkça, uzaktan erişim sağlanarak BT Masaüstü destek süreci çok daha kolay hale gelir.
Sunucu Sanallaştırma :
- Fiziksel bir sunucu, her biri ana sunucu kaynaklarıyla gerçek bir sunucu gibi davranma özelliğine sahip birden çok küçük sanal sunucuya bölünür ve kullanıcıdan maskelenir. Her sanal sunucu, diğer sanal sunucudan bağımsız olarak kendi işletim sistemini çalıştırabilir ve yeniden başlatabilir. Düşük donanım maliyeti ve artan kaynak kullanımı bu seçeneğin seçilmesini teşvik eder.
Sanallaştırmanın Avantajları :
- Daha önceki zamanlarda, tek bir kullanıcının çeşitli görevleri yerine getirebilmesi için özel bir sisteme ihtiyacı vardı. Kaynakların yetersiz kullanımı kaynak maliyetini arttırdı. Aynı zamanda BT Masaüstü destek süreci zordu, çünkü yükseltme ve yama yönetimi ve en önemlisi kurtarma yönetimi kolay değildi. Her makinenin Yazılım ve donanımı sıkıca bağlanmış kendi tek OS görüntüsü vardı. Birden çok uygulama yürütme çakışması yarattı. Sanallaştırma ile aşağıdaki faydalar sağlandı:
- Donanım kaynaklarının verimli kullanımı : İşletim sisteminin ve uygulamaların donanım bağımsızlığı, kullanımı arttırır, böylece iyileştirilmiş ve daha kolay bakım ile altyapı maliyetlerini düşürür.
- Donanım ve yazılımı kurmak için harcanan zamanı en aza indirerek test verimliliğini ve geliştirmesini artırır ve test ortamlarını yeniden üretir.
- Yalnızca fiziksel bilgisayarların kullanıldığı bir yük devretme yapılandırmasında gerektiği gibi daha az fiziksel bilgisayar kullanarak sunucu kullanılabilirliğini artırın . İş taleplerine göre kaynakları artırmak ve azaltmak için sunuculara esneklik sağlar.
- Sanal makineler herhangi bir sisteme sağlanabilir. İşletim sistemlerini ve uygulama yönetimini sanal makineler halinde kapsülleyerek tek bir birim olarak kolaylaştırır. Değişen iş ihtiyaçlarını desteklemek için hızlı sunucu dağıtımı sağlar.
- Daha iyi arıza yönetimi: Arıza süresini en aza indirir, süreklilik ve kurtarma yönetimini mümkün kılar.
- Bir şekilde Sanallaştırma, bu kaynakların beklenmedik koşullarda tam olarak kullanılmasını sağlar ve böylece bilgisayarların daha üretken olmalarını sağlayarak kuruluş çapında BT altyapısını destekler.
- Sanal makineyi bir bütün olarak yedekleyebilirsiniz. Sanal makine üzerinde herhangi bir problem yaşamanız halinde; sanal makineyi bir bütün olarak yedek aldığınız için herhangi bir kurulum gerektirmeden dakikalar içerisinde tekrar ayağa kaldırabilirsiniz.